Health Care Engineering

Rapid City Regional Hospital Cancer Care Institute Addition, Phase II – Rapid City, SDIMG_3803
Dollar Value: $1.7 million
Square Footage: N/A
Owners: Rapid City Regional Hospital
Architect: HDR Architecture
General Contractor: Glenn Barber & Associates

The Cancer Care Institute was designed to house multiple pieces of medical equipment including a linear accelerator. Radiation shielding requirements included reinforced concrete walls with thicknesses up to 11 foot thick and ceiling structures of reinforced concrete elevated slabs of 9 foot thick. Designs included special considerations related to mass concrete, construction joints, forming, and local supplier capabilities. Significant involvement during construction phase ensuring designs closely followed.


Rapid City Regional Hospital Campus Office Building, Rapid City, SDRCRH_Bldg_Main_Full
Dollar Value: $7.0 Million
Square Footage: 36,723 SF
Owner: Rapid City Regional Hospital
Architect: HDR Architecture, Inc.
General Contractor: Scull Construction Service

The Rapid City Regional Hospital Campus Office Building is a three story approximately 36,700 square foot structure. The structure is founded on drilled piers and grade beams with the first floor being a slab on grade above engineered fill. The second and third floors are each framed with composite steel beams supported on steel columns, and the roof structure is to be constructed with steel deck supported by bar joists and steel girders.


Rapid City Regional Hospital Central Utility Plant, Rapid City, SDRCRH_CUP_Structural_Engineer_Healthcare1
Dollar Value: $2.1 Million
Square Footage: N/A
Owners: Rapid City Regional Hospital

Durability was a big factor in the selection of the tilt-up panels for the Central Utility Plant. The lower cost of tilt-up as compared to precast panels and the ease of adding insulation between wythes made it the best choice for housing mechanical equipment at RCRH.
Due to the soil conditions at the site drilled piers were used as the building foundation. Tilt-up panels eliminate the need for grade beams as they are designed to span from pier to pier.

The utilities were routed from the central utility plant to the existing hospital through a new approximate 10 foot wide, 12 foot tall, 300 foot long underground tunnel. The tunnel was founded on micro-piles due to the close proximity of the tunnel and the existing structures The north end of the new tunnel was actually constructed through the old central utility plant.


Westhills Village Commons Addition
Dollar Value: $7.2 Million
Square Footage: 87,000 SFIMG_3805
Owners: Westhills Village Retirement Community
Architect: FourFront Design Inc.
General Contractor: Mac Construction

The Westhills Village commons building project is a remodel and expansion of the commons building that serves the Westhills Village apartment complex. Space for an indoor exercise pool, larger dining facilities, increased front office space, and venues for additional extracurricular activities were provided with the expansion and remodel across two floor levels.

The wood framed project supported by deep foundation consisted of expanding the lower level walkout floor area and main level framing in separate phases so that nearly all of the functions of the site would remain operational during the construction process.